Even voorstellen, de vertrouwenscontactpersoon (VCP)
Mijn naam is Monique Gelinck, getrouwd en moeder van twee zonen. Regelmatig ben ik bij VV Aduard als supporter te vinden. Vanuit mijn werk als Adviseur Praktijkleren ben ik gewend met diverse partijen om tafel te gaan, om te gaan met vertrouwelijke informatie, te luisteren, ondersteunen en begeleiden.
VV Aduard 2000 streeft ernaar om een veilige, sociale en plezierige sportvereniging te zijn waar iedereen zich veilig voelt. Ik ben blij dat ik als vertrouwenscontactpersoon hier een steentje aan bij mag dragen.
Wat doet een Vertrouwenscontactpersoon?
De VCP is voor een eerste opvang, advies of doorverwijzing in geval van ongewenst gedrag binnen de club. Ik ben onafhankelijk en maak geen onderdeel uit van het Bestuur of van een commissie binnen de club. Je kunt bij me terecht als je je onveilig of onprettig voelt bij VV Aduard 2000. Denk hierbij aan:
• Ongewenst (seksueel) gedrag;
• Pesten en gepest worden;
• Het gevoel hebben dat je om een bepaalde reden er niet bij hoort;
• Grensoverschrijdend gedrag: iemand doet iets wat jij onprettig vindt;
• Als je iets vermoedt of je zorgen maakt;
• Of om te weten of je met je vraag bij de vertrouwenspersoon op de juiste plaats bent.
Voor wie is de VCP?
De VCP is er voor spelers, ouders van spelers, kaderleden, vrijwilligers en bestuurders.
Daarnaast hou ik me als VCP bezig met preventie: ik denk mee en stimuleer samen met anderen het creëren van een veilige sportomgeving voor VVAduard2000.
Je wilt de Vertrouwenscontactpersoon (VCP) inschakelen. Hoe werkt het?
• Je kunt me bereiken via T 050-5771180 of via T 06-29560581.
Mocht ik niet opnemen, spreek dan je naam en telefoonnummer in en op welk tijdstip ik je het beste kan terug bellen. Vertel dat je belt voor de VCP, dan bel ik je zo snel mogelijk terug.
• We maken op korte termijn een afspraak. Dan doen we op een plek die jij prettig vindt.
• Ik luister naar je verhaal, en samen kijken we naar wat voor jou de beste vervolgstappen zijn.
Alle meldingen moet ik rapporteren aan het bestuur. Dat kan anoniem. In principe heb ik hierbij een geheimhoudingsplicht. Echter, in het geval van strafbare feiten, waarbij het bestuur van mening is dat de veiligheid van de leden van de vereniging in het geding is, kan en mag de klacht niet anoniem gerapporteerd worden.
De functie van de VCP’er is een initiatief van het NOC*NSF. Je kunt daarom ook contact opnemen met het NOC*NSF meldpunt met eerste vragen, twijfels of om je verhaal te vertellen. Dat kan via
T 0900 – 202 55 90 (ma t/m vrijdag 8.00 – 22.00 en zaterdag 12.00 – 16.00 uur) of via www.vertrouwenspuntsport@nocnsf.nl